Etno selo Stanišići

Etno selo Stanišići

Etno selo Stanišići se nalazi na samom izlazu iz Bijeljine, na trećem kilometru prema Pavlovića mostu. Ovo Etno selo nas vraća u doba načina života naših predaka. Ovo je pravo mesto za odmor duše, očiju uz rad vodenice i žuborenje potoka postaćete mudriji, plemenitiji.

Zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića, ovo Etno selo je osnovano 2003. godine. On je nekoliko godina putovao po našim selima, tragao za starim predmetima i kućama, uz pomoć kojih će sačuvati sliku o vremenu i kulturi života iz kraja 19. i početka 20. veka.

Selo je izdvojeno na dve celine: jedna je izgradjena od drveta i prikazuje svetovni život. Tu su drvene kuće, brvnare sa pokućstvom, koje im je pripadalo vekovima. Kuće su povezane popločanim kamenim stazama, dok je u samom centru sela se nalaze dva jezera. Druga je predstavljena srednjovekovnom arhitekturom koja je gradjena u kamenu, duhovnog je karaktera. Skup je replika, religijskog i istorijskog značaja.

U selu se nalaze vodenice, u upotrebi je, i dalje se melje brašno za pogačice koje služe u restoranima , iz 1917 godine je, mlin potočar je iz 1937. godine koji je u upotrebi takodje. Tu su i kovačnica, mlekarnik, ambar, kameni bunar kao i drvene kuće koje prikazuju pokućstvo i narodnu nošnju.

Iz 1948 godine je mlekarnik, tu se preradjuje mleko i čuvaju mlečni proizvodi, zajedno sa drvenim posudama. Dobro su očišćeni i provetreni i u njega su mogle ući samo žene koje su se sa tim bavile. Kuće su od drveta, pripadaju dinarskom tipu, krovovi su visoki. Kuće su spolja autentične, izgleda kao apartmansko selo, enterijer je prilagodjen sadašnjici i ima sve što je potrebno kada dodju turisti. U jednu od kuća se nalazi suvernica u kojoj se mogu naći proizvodi domaćeradionosti i starih zanata. Još nekoliko objekata se gradi, tu će se naći tkačnica, grnačarska radionica, kovačnica. Objekti su celokupno u blizini jezera i potoka, vezuju ih staze koje su popločane kamenom. Voda sa izvora je čista, svuda je po selu i kako teče tako daje simbol postojanja, trajanja, izvor života.

Druga celina koja je duhovna, učiniće da se još dublje vratimo u prošlost. Čine je replike objekata koji su sa različitih mesta i obeležavaju pravoslavlje. Velikim kamenim mostom koji je ustvari replika Kozje ćuprije iz Sarajeva povezan je svetovni deo sela. Kada se predje ovaj most, dolazi se do Krstionice, koja je uradjena po uzoru na malu crkvu, koja se nalazi na Aljasci.

U samom srcu ove celine se nalazi manastir Svetog oca Nikole, tu je i replika manastira Kumanice, zadužbine Nemanjića, u njemu su položene čestice moštiju Cara Uroša i Svetog oca Nikolaja. Takodje se nalazi kivot sa česticama moštiju Svetog oca Nikole. Manastirska kuca -konak- se nalazi odmah pored manastira, i predstavlja primerak izuzetne srednjovekovne gradnje. Blizu monaške kuće na jezeru se nalazi amfiteatar koji ima 380 mesta, predvidjen je za kulturne manifestacije pod nebom koje je vedro.